Jawapan Kepada Isu Perkahwinan Rasulullah Dengan Aisyah

Menceritakan kepada kami Muhammad bin Yusuf, berkata ia: Menceritakan kepad kami Sufyan dari riwayat Hisyam, dari riwayat ayahnya, dari riwayat Aisyah RA: Bahwasanya Nabi SAWS menikahinya ketika umur beliau enam tahun, dan hidup serumah dangannya ketika umur beliau (Aisyah) sembilan tahun, dan beliau hidup beserta Rasul selama sembilan tahun. (H.R Bukhari: 5133 )

Jawapan kepada isu ini:

1. Sabit dalam hadis-hadis sahih bahawa Rasulullah sallallahu alaihi wasallam berkahwin dengan Aisyah r.a. ketika beliau berumur 6 tahun dan mereka mula bersama ketika Aisyah berumur 9 tahun.

2. Fakta ini diterima dengan kesepakatan seluruh umat Islam. Kata Ibn Kathir, “Hadis baginda berkahwin dengan Aisyah ketika berumur 6 tahun, dan bersama dengannya ketika berumur 9 tahun’ tidak ada khilaf antara manusia. Ia sabit dalam kitab-kitab hadis sahih dan lain-lain”. (Al-Bidayah wa an-Nihayah 3/161).

3. Tidak ada keganjilan dalam kes ini, kerana wanita yang hidup di negara-negara beriklim panas lebih cepat baligh, lebih cepat matang dan bersedia untuk menjadi isteri lebih awal.

Aisyah r.a. sendiri mengakui dengan kata-katanya, “Apabila kanak-kanak wanita mencapai umur 9 tahun, maka dia sudah bergelar wanita”. (Sunan Tirmizi 3/417).

Kata Imam Syafie: “Aku melihat banyak sekali di Yaman kanak-kanak perempuan baligh ketika usia 9 tahun”. (Siyar A’lam Nubala 10/91).

Kata Imam Syafie lagi: “Aku menjumpai di San’aa (Yaman) seorang nenek berusia 21 tahun”. Dia mula haidh (baligh) ketika usia 9 tahun, dan melahirkan anak ketika usia 10 tahun. Anaknya pula haidh ketika usia 9 tahun dan beranak ketika usia 10 tahun”. (Sunan Kubro Baihaqi 1/319).

Jadi, kebiasaan wanita-wanita Arab baligh dan bersedia menjadi isteri ketika usia 9 tahun.

4. Antara yang menunjukkan kebiasaan Arab pada zaman tersebut wanita berkahwin dalam usia yang begitu muda, ialah tidak dinukilkan oleh sejarawan bahawa musuh-musuh Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam mentohmah baginda dengan kes perkahwinannya dengan Aisyah.

Jika sekiranya ia suatu yang mengaibkan, nescaya pasti dinukilkan tohmahan-tohmahan daripada musuh-musuh sekelilingnya dari kalangan musyrikin dan munafiqin.

5. Perkahwinan baginda dengan Aisyah juga adalah pilihan Allah Taala untuk baginda. Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam telah bermimpi tentangnya, dan dimaklumi mimpi baginda adalah wahyu.

Di dalam Sahih Bukhari, maksudnya: Nabi sallallahu alaihi wasallam berkata kepada Aisyah, “Aku melihat engkau di dalam mimpi sebanyak dua kali. Iaitu engkau berada di dalam kelubung daripada sutera. Dan dikatakan kepadaku: Inilah isteri kamu, maka singkapkanlah dia. Tiba-tiba perempuan itu ialah engkau. Lalu aku berkata: Jika ia adalah daripada Allah, maka Dia akan meneruskannya”. (Bukhari no: 3682).

6. Antara hikmah perkahwinan baginda dengan Aisyah ialah dari sudut sebaran ilmu hadis. Dimaklumi Aisyah adalah seorang wanita yang cerdik dan bijak. Kebersamaannya dengan baginda sejak usia 9 tahun telah memberi ruang yang luas kepadanya untuk tahammul (menghafal) hadis-hadis Nabi. Dan terbukti beliau termasuk sahabat yang paling banyak meriwayatkan hadis.

7. Tohmahan musuh-musuh Islam, bahawa baginda berkahwin dengan Aisyah yang muda semata-mata kerana nafsu adalah tertolak. Lihatlah kesemua isteri-isteri Nabi sallallahu alaihi wasallam selain Aisyah RA. Kesemua mereka adalah janda, kecuali Aisyah. Malahan ada yang menjadi isteri baginda ketika sudah berusia seperti Saudah.

Sebenarnya, musuh-musuh Islam sudah ketandusan idea untuk menolak kehebatan dan kebenaran agama Islam ini. Sehingga akhirnya mereka terpaksa membuat tohmahan berbentuk keduniaan pula.

20 Oct

12 Ulasan untuk artikel “Jawapan Kepada Isu Perkahwinan Rasulullah Dengan Aisyah”

 1. MadAmin Says:

  oo. kirenye biasa la orang arab waktu tu kawin awal. kire macam adat setempat la. Puas cari jawapan kalo orang bukan Islam tanya psal ni. Alhamdulillah.

 2. inal Says:

  urghh

 3. Fivez Says:

  Zaman sekarang jer yg x boleh kawin awal.. Padahal zaman dulu orang melayu sendiri pun kawin awal..

 4. download game Says:

  orang yang tidak bisa memahami bagaimana kehidupan para Nabi terdahulu, mereka hanya mengada-ada untuk mencari keburukan2 saja tanpa berpikir

 5. caramenikah Says:

  ulasna yang bermanfaat

 6. mesin Says:

  kalau yang benci sama rasulullah pasti ya tetep aja gak percaya dengan apa yang dilakukan oleh rasulullah

 7. fblogame5 Says:

  senang sekali bisa berkunjung kesini. Karena banyak informasi bremanfaat makanya ini jadi salah satu blog rujukan saya mencari artikel berkualitas

 8. ruly444333654 Says:

  menambah wawasan..

 9. harga123 Says:

  info soal Rasulullah selalu dicari …posting lagi gan

 10. deden Says:

  Subhanalloh, artikel bagus, benar-benar menepis anggapan buruk mengenai Rasululloh panutan ummat.

 11. Kal Says:

  ada je yang tanya. aku dah bagi segala fakta pasal perkahwinan antara nabi dgn Aisyah but diorang still nak deny & siap kata nabi paedophile la apa, tak patut kawin dgn budak la, “…patut ke muhammad join/ikut tradisi kawin dgn kanak2 sedangkan dia seorang nabi” camtu la lebih kurang quote makhluk yg pernah aku debat.

 12. zul Says:

  http://sukahadis-arkib-hadis.b.....engan.html……saya ad bc di link ni…..hjah ulm..hrp kita tdak tripu dgn syiah…bce n anda akn fhm mksd sye

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *